Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Porta: +36-1/321-1200
Titkár: +36-1/322-4406
Fax: +36-1/342-2985
E-mail: [|]

Bővebben...

Határtalanul - irány Nagykároly!

| Módosítva: 2015. április. 19., vasárnap - 17:51:15

Tisztelt Szülők, Kedves Diákok!

A Határtalanul! program 2014. évi pályázata keretében iskolánk közel 1.000.000 Ft-os támogatást nyert el. Az elnyert összeg a nagykárolyi testvériskolánkkal való kapcsolat építésére használható fel. Az őszi szünetben az iskola képviseletében 22 diákunk utazik kísérő tanáraival a Partium területére, a tavaszi szünetben pedig a határon túli líceumból várunk vendégeket. A pályázat megvalósítása során az elnyert támogatás a szállásra és az utazásra fordítható. Minden más összeget, így a napi háromszori étkezést, a résztvevőknek kell biztosítania. Ez előzetes számításaink szerint 10.000 Ft személyenként.

A pályázat kereteit a lehetőségekhez képest kibővítettük, így a nagykárolyi diákokon kívül, a külhoni diákok segítségével a helyi magyar idős emberekkel is fel kívánjuk venni a kapcsolatot. A pályázat alcíme ezért is lett: "Generációk találkozása". Testvériskolánnkal közösen, az 1956-os forradalomra is tekintettel, egy közös műsorral készülünk, amit kirándulásunk egyik napján a helyi iskola képviselőinek jelenlétében az idősek otthonában fogunk előadni.

Az előkészületek és az ötnapos kirándulás főbb programjai:

 2014. 10. 20. - előkészítő óra történelem (Csordás János)

 2014. 10. 21. - előkészítő óra biológia (Hámor Endre)

 2014. 10. 22. - előkészítő óra népi kultúra (Szemán Barnabás, Barcsay Zsombor)

2014. 10. 23. - a kiutazás napja:

 • indulás: 7:45, Budapest, Keleti pályaudvarról, autóbusszal
 • közös ebéd és vacsora a nagykárolyi diákokal, ismerkedés

2014. 10. 24.:

 • óralátogatás a líceumban, közös prezentációk készítése
 • Nagykároly nevezetességeinek megtekintése

2014. 10. 25.:

 • Szatmár és Máramaros megye nevezetességeinek megtekintése: Avasfelsőfalu, Szaplonca, Máramarossziget, Koltó

 

2014. 10. 26.:

 • Istentisztelet a nagykárolyi diákokal
 • A nagykárolyi dendrológiai park megtekintése
 • Ízelítő a helyi mesterségekből egy kosárfonó mester vezetésével

2014. 10. 27.:

 • Az idősek otthonának meglátogatása, a közös műsor előadása
 • A kirándulás főbb eseményeinek dokumentálása, a dokumentumok rendszerezése

2014. 10. 28.:

 • Utazás Érmindszentre (Adyfalvára)
 • Búcsú és hazautazás

 

 Csordás János

Az első utazás - összefoglaló

| Módosítva: 2015. április. 19., vasárnap - 17:51:15

Határtalanul Nagykaroly

Az őszi szünetben Csordás János tanár úr szervezésében és vezetésével iskolánk egy csoportja ellátogathatott Nagykárolyba, hogy az ottani testvériskolával erősítsék a kapcsolatot. Az utat volt diákunk, Barcsay Zsombor segítségével elnyert pályázati támogatás tette lehetővé. Beszámol Mala Kinga 10.a osztályos tanuló.

A „Határtalanul program” keretében húsz szerencsés fasori diák és három tanár ellátogathatott Nagykárolyba, a testvér iskolánkba, és eltölthetett ott hat napot.
Még a kiutazást megelőzően részt vettünk néhány előkészítő órán, többek között egy rendhagyó földrajzórán Hámor Endre tanár úrral és egy szintén rendhagyó történelemórán Csordás János tanár úrral. Ezt követően október 23-án reggel buszra szálltunk, és meg sem álltunk Nagykárolyig. Amint megérkeztünk a kollégiumba, ami hat napig otthonunkul szolgált, lepakoltunk és indultunk is, hogy megismerkedjünk a nagykárolyi diákokkal.
Az elkövetkező napokban összeállítottunk egy műsort, amit utazásunk előtti nap a nagykárolyi idősek otthonában adtunk elő, közösen a nagykárolyi diákokkal.
Mindemellett rengeteg érdekes programunk volt: benézhettük a nagykárolyi diákok óráira, ellátogathattunk Koltóra és megnézhettük a Teleki kastélyt, Érmindszentre ahol Ady Endre szülőházát néztük meg, és ellátogattunk az ottani temetőbe is. A szálláshoz közeli református templomba, és annak közösségi házába is benéztünk, megnéztük a híres Vidám temetőt, és ellátogattunk egy skanzenbe. Részt vettünk egy gyerekeknek szánt kézműves foglalkozáson, ahol ajándékokat készítettünk az időseknek, majd ellátogattunk egy néptánc, hagyományőrző előadásra. Mindemellett megcsodáltuk Nagykároly belvárosát a Károlyi kastéllyal. A rengeteg program mellett megmaradt szabadidőnkben kártyáztunk illtetve a belvárosban teáztunk. 
Mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat, és érdemes volt erre áldozni az őszi szünetet!

Második utazás - programterv

| Módosítva: 2015. április. 19., vasárnap - 17:51:15

A programterv megtekinthető ITT.

Második utazás

| Módosítva: 2015. április. 19., vasárnap - 17:51:15

Testvériskolai látogatás a Fasorban

Március 27-én érkeztek meg Budapestre a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjai, hogy a Határtalanul! program keretében látogatást tegyenek a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban.
A testvériskolai kapcsolat 2011-re nyúlik vissza, a kezdeti kiscsoportos látogatás időtartama az évek alatt már ötnapossá nőtt. Tavaly a partiumi intézmény fogadta a budapesti fiatalokat, most 23 diák és kísérőtanárai részvételével programok sokasága színesítette a szerdáig tartó együttlétet.  A programfelelős Csordás János fasori történelemtanár, a háttérmunkában és szervezésben Barcsay Zsombor koordinálta a rendezvényeket, a nagykárolyi intézmény oldaláról pedig Mentiu Gabriela tanárnő együttműködésével valósulhatott meg a találkozó. A pénteki iskolánkkal való ismerkedést követően egész napos kirándulás következett Szentendrére, Visegrádra, s a történelmi szempontból szintén nevezetes Székesfehérvárra.
(Norbi) - Szombat délelőtt a kollégiumtól elindultunk, hogy a nagykárolyi diákok is megcsodálhassák hazán egy kis részét. Utunk először Szentendrére, a Skanzenbe vezetett.
Ott körülbelül kettő óra alatt megismerkedhettünk a korhűen berendezett régi házakkal, és a kiállított tárgyakkal. Pár fotó készítés után tovább indultunk utunk második célállomásához, Székesfehérvárhoz. Ott megcsodálhattuk Mátyás király udvarát, és nejének a fürdőjét. Egy idegenvezető hölgy elmesélte az adott termek és tárgyak történetét, valamint az érdekességüket. Ezután beültünk a buszba, és célul vettünk Székesfehérvárt. Utazásunk alatt Barcsay Zsombortól kaptunk egy kisseb idegenvezetést, az épp látottakról. Megérkeztünk Székesfehérvárra, és ott megtekintettük a koronázási templomot. Egy idegenvezető hölgy segítségével megismerhettük a koronázások helyszínét. A fotók készítése után kaptunk egy kis szabadidőt, hogy megismerhessük a város központját. Elindultunk Budapest felé, és a kimerültség ellenére nem alvásba, hanem közös éneklésbe torkollott a visszautunk. Megérkeztünk Budapestre, és búcsút vettünk a nagykárolyiaktól másnap reggelig. 
            - Kedd reggel, az iskolában gyülekeztünk, hogy az előző délutáni betanult műsorunkat
előadhassuk a Sarepta szeretetotthonban. A közlekedési viszontagságok miatt késve érkeztünk meg a szeretetotthonba, ahol az idősek kitartóan, de még annál is nagyobb szeretettel vártak bennünket. Nagy szeretettel előadtuk a műsorunkat, és a nagy meghatódás közepette egy néni mindenkit egy kis igés lappal ajándékozott meg. Mindannyiunk érezte, hogy nagy örömet tudtunk szerezni az időseknek.  

Vasárnap táncházzal zárult a hétvége. A hétfői nap különlegességei közé tartozott, hogy a nagykárolyi diákok közös faültetéssel erősítették meg a testvéri kapcsolatot.
Az udvaron elültetett magnólia választása nem véletlen, hiszen az Elméleti Líceum bejáratánál is ezek a fák sorakoznak. „A testvériskolai kapcsolat […] a magnóliához hasonlóan több gondoskodást igényel. Csak akkor maradhat fent, ha együtt gondoskodunk róla, ha a fasori és nagykárolyi diákok, tanárok azonos szorgalommal, lelkesedéssel ápoljuk a kapcsolatunkat. A fa a fejlődését szimbolizálja, a közös jövőt, a jövendő nemzedéket, a nemzedékben való hitet.”- hangzott az ültetést megelőző köszöntő beszédben.
    A nagykárolyi és fasori kapcsolat szimbóluma a fa: bizalom a jövő nemzedékében, a magyarság egységében, összefogásában, megmaradásában.
                                        Cziczka Katalin és Bánszky Norbert ( Fasori diák)
 

Határtalanul - összefoglaló

| Módosítva: 2015. április. 19., vasárnap - 17:51:15

Az összefoglaló videó itt megtekinthető!

Események