Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
Fax: +36-1/342-2985
E-mail: [|]

Bővebben...

Heti istentisztelet

Partnereink

Határtalanul -Székelyföldön 2018

| Módosítva: 2018. október. 03., szerda - 23:10:13

Határtalanul 2018. június 10-15. – Székelyföldön a 7.A és a 7.B

A vasárnap hajnali indulás után első állomásunk Nagyszalonta volt, ahol Arany János születésének 200. évfordulójára emlékezve felkerestük a szülőháza helyén álló emlékházat és megpihentünk a legendás eperfa „dédunokájának” árnyékában. Majd az intézmény igazgatójának játékos bevezetője után megtekintettük a Csonka-toronyban található rendkívül gazdag Arany-kiállítást és a költőnek a református templom mellett elhelyezett szobrát.

A Királyhágónál, Partium és Erdély határán megpihentünk, megcsodáltuk és lefotóztuk a szimbolikus helyszínt és a szép panorámát. Vasárnap délután megnéztük az erődített, kazettás mennyezettel épített református templomot Körösfőn, ahol közösen énekeltük el a Jer, dicsérjük Istent kezdetű énekünket, a templom előtt pedig az évfolyam énektanára által összeállított népdalfüzet segítségével a Körösfői kertek alatt kezdetű dalt. Aznap este Magyarlónán családoknál volt a szállásunk kisebb csoportokban.

Az út során a két székely idegenvezetőnk, István és Alpár rengeteg információt osztott meg velünk Erdély történelmével, kulturális sajátosságaival és jelenével, valamint a csodáslatos földrajzi környezettel, annak kialakulásával és az élővilágával kapcsolatosan. Emellett külön érdekesség volt számunkra az általuk használt nyelvjárás megfigyelése.

Hétfőn Kolozsváron megtekintettük Mátyás király szülőházát, a Szent Mihály templomot és Fadrusz Jánosnak a „magyar főtéren” álló Mátyás-szobrát, valamint vethettünk egy pillantást az ókori római Napoca romjait tartalmazó tárlóra is. A Farkas utcai református templomot a helyi kántor vezetésével tekintettük meg, és az ő orgonajátéka mellett elénekeltük az Úrnak szolgái mindnyájan kezdetű zsoltárt. Itt volt lehetőségünk egy rövid időre betérni a Református Kollégiumba, ahol rendőri ellenőrzés mellett éppen érettségi vizsga zajlott. A többszáz éves Házsongárdi temetőben Kós Károly, Dsida Jenő és Apáczai Csere János sírját kerestük fel. A legtöbb meglátogatott helyszínen, így itt is, elhangzott egy-egy szavalat, melyek előadóit előzetesen mindkét osztályból a magyartanár kérte fel és készítette fel. A versek után mindenhol elhelyeztünk egy-egy nemzeti színű szalagot iskolánk nevével és a látogatás dátumával ellátva. Az idén éppen 450 éves, egész Európában  elsőként elfogadott vallásszabadság kimondásának a helyszínén, Tordán áthaladva megérkeztünk a gyönyörű Tordai-hasadékhoz, ahol a kirándulásunkat egy kiadós zápor tette igazán kalandossá. Az eseményekben gazdag nap után örömmel foglaltuk el szállásainkat Parajdon a Református Konferenciaközpontban, illetve a Parajd Panzióban.

Kedden elsősorban a természet szépsége bűvölt el minket: délelőtt Parajdon a sóbánya, délután pedig a teherautókkal bejárt Hargita nyűgözött le bennünket. Fenyőkút és Pálpataka mellett megismerhettük a tajga élővilágát őrző lápon a mérgező tőzegrozmaringot, a különböző áfonyafajtákat és még egy húsevő növényt is. Este a diákok óriási lelkesedéssel próbálták ki a speciális sóvidéki dézsafürdőzést.

A szerdai napot a parajdi Áprily Lajos Emlékház megtekintésével indítottuk, majd a Békás-szorosban tett séta volt ránk óriási hatással. Útközben megálltunk Pongrác-tetőn, hogy lefényképezhessük a kilátást, a Gyilkos-tónál tett séta során pedig megkóstoltuk az eredeti kürtőskalácsot is. Délután egy gyalogtúra keretében a Kálvária útvonalán felsétáltunk Gyergyószentmiklós örmény és székely kápolnáihoz. 

Csütörtökön Szejkefürdőn felkerestük a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírját és sétáltunka az egy helyre gyűjtött székelykapuk között, megismerkedve azok szimbolikájával, majd megszagoltuk és meg is kóstolhattuk a helyi kéntartalmú vizet, mely csupán egy volt Erdély sokféle ásványvize közül. Farkaslakán Tamási Áronról emlékeztünk meg, majd itt is és Korondon is vásárolhattunk a helyi kézművesek portékáiból. Közben hallhattunk az archaikus mesterséget űző taplászokról és az árusoknál megcsodálhattuk a bükkfa taplógombájából készített táskáikat, terítőiket. A délutánt Felsősófalván töltöttük a Böjte Csaba atya által alapított napköziotthonban. Meghallgattuk az itteni nehéz sorsú gyerekek számunkra készített zenés-verses műsorát, megkóstoltuk a nekünk készített süteményeket, majd átadtuk a nekik hozott ajándékainkat. A több órás közös játék során nagyon megható volt látni, hogyan fociztak, beszélgettek, nevettek együtt a mi diákjaink a helyi tinédzserekkel és az egész kicsi óvodásokkal egyaránt. Hazafelé tettünk egy kitérőt a szovátai Medve tóhoz és körbe sétáltuk azt. Az utolsó esténket tábortűzzel zártuk, amit egy csapatvetélkedő előzött meg. Ennek során a diákok meglepően lelkesen és megdöbbentően eredményesen adtak számot arról a sokrétű tudásról, amire az elmúlt napokban tettek szert.

Az utolsó napon, pénteken Székelyföldön az utolsó állomásunk Székelyderzs volt, ahol az UNESCO Világörökség részét képező erődített unitárius templom művészeti megoldásai mellett a falusiak mai is hagyományosan az erődben tárolt füstölt szalonnáit, sonkáit is megcsodálhattuk. Megálltunk Fehéregyházánál, hogy tisztelegjünk Petőfi Sándor emlékművénél, ahol egy Kossuth-nótát is elénekeltünk. Utunkat a tipikusan középkori szász városban, Segesváron fejeztük be, ahol Drakula állítólagos szülőházán kívül Apor Vilmos mártír győri püspök szülőházát is felkerestük.

Birkás-Sztrókay Edit

Az utazásról Herfort Ábel (7.b) készített összeállítását itt lehet megtekinteni!

 

Határtalanul - irány Nagykároly!

| Módosítva: 2018. október. 03., szerda - 23:10:13

Tisztelt Szülők, Kedves Diákok!

A Határtalanul! program 2014. évi pályázata keretében iskolánk közel 1.000.000 Ft-os támogatást nyert el. Az elnyert összeg a nagykárolyi testvériskolánkkal való kapcsolat építésére használható fel. Az őszi szünetben az iskola képviseletében 22 diákunk utazik kísérő tanáraival a Partium területére, a tavaszi szünetben pedig a határon túli líceumból várunk vendégeket. A pályázat megvalósítása során az elnyert támogatás a szállásra és az utazásra fordítható. Minden más összeget, így a napi háromszori étkezést, a résztvevőknek kell biztosítania. Ez előzetes számításaink szerint 10.000 Ft személyenként.

A pályázat kereteit a lehetőségekhez képest kibővítettük, így a nagykárolyi diákokon kívül, a külhoni diákok segítségével a helyi magyar idős emberekkel is fel kívánjuk venni a kapcsolatot. A pályázat alcíme ezért is lett: "Generációk találkozása". Testvériskolánnkal közösen, az 1956-os forradalomra is tekintettel, egy közös műsorral készülünk, amit kirándulásunk egyik napján a helyi iskola képviselőinek jelenlétében az idősek otthonában fogunk előadni.

Az előkészületek és az ötnapos kirándulás főbb programjai:

 2014. 10. 20. - előkészítő óra történelem (Csordás János)

 2014. 10. 21. - előkészítő óra biológia (Hámor Endre)

 2014. 10. 22. - előkészítő óra népi kultúra (Szemán Barnabás, Barcsay Zsombor)

2014. 10. 23. - a kiutazás napja:

 • indulás: 7:45, Budapest, Keleti pályaudvarról, autóbusszal
 • közös ebéd és vacsora a nagykárolyi diákokal, ismerkedés

2014. 10. 24.:

 • óralátogatás a líceumban, közös prezentációk készítése
 • Nagykároly nevezetességeinek megtekintése

2014. 10. 25.:

 • Szatmár és Máramaros megye nevezetességeinek megtekintése: Avasfelsőfalu, Szaplonca, Máramarossziget, Koltó

 

2014. 10. 26.:

 • Istentisztelet a nagykárolyi diákokal
 • A nagykárolyi dendrológiai park megtekintése
 • Ízelítő a helyi mesterségekből egy kosárfonó mester vezetésével

2014. 10. 27.:

 • Az idősek otthonának meglátogatása, a közös műsor előadása
 • A kirándulás főbb eseményeinek dokumentálása, a dokumentumok rendszerezése

2014. 10. 28.:

 • Utazás Érmindszentre (Adyfalvára)
 • Búcsú és hazautazás

 

 Csordás János

Az első utazás - összefoglaló

| Módosítva: 2018. október. 03., szerda - 23:10:13

Határtalanul Nagykaroly

Az őszi szünetben Csordás János tanár úr szervezésében és vezetésével iskolánk egy csoportja ellátogathatott Nagykárolyba, hogy az ottani testvériskolával erősítsék a kapcsolatot. Az utat volt diákunk, Barcsay Zsombor segítségével elnyert pályázati támogatás tette lehetővé. Beszámol Mala Kinga 10.a osztályos tanuló.

A „Határtalanul program” keretében húsz szerencsés fasori diák és három tanár ellátogathatott Nagykárolyba, a testvér iskolánkba, és eltölthetett ott hat napot.
Még a kiutazást megelőzően részt vettünk néhány előkészítő órán, többek között egy rendhagyó földrajzórán Hámor Endre tanár úrral és egy szintén rendhagyó történelemórán Csordás János tanár úrral. Ezt követően október 23-án reggel buszra szálltunk, és meg sem álltunk Nagykárolyig. Amint megérkeztünk a kollégiumba, ami hat napig otthonunkul szolgált, lepakoltunk és indultunk is, hogy megismerkedjünk a nagykárolyi diákokkal.
Az elkövetkező napokban összeállítottunk egy műsort, amit utazásunk előtti nap a nagykárolyi idősek otthonában adtunk elő, közösen a nagykárolyi diákokkal.
Mindemellett rengeteg érdekes programunk volt: benézhettük a nagykárolyi diákok óráira, ellátogathattunk Koltóra és megnézhettük a Teleki kastélyt, Érmindszentre ahol Ady Endre szülőházát néztük meg, és ellátogattunk az ottani temetőbe is. A szálláshoz közeli református templomba, és annak közösségi házába is benéztünk, megnéztük a híres Vidám temetőt, és ellátogattunk egy skanzenbe. Részt vettünk egy gyerekeknek szánt kézműves foglalkozáson, ahol ajándékokat készítettünk az időseknek, majd ellátogattunk egy néptánc, hagyományőrző előadásra. Mindemellett megcsodáltuk Nagykároly belvárosát a Károlyi kastéllyal. A rengeteg program mellett megmaradt szabadidőnkben kártyáztunk illtetve a belvárosban teáztunk. 
Mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat, és érdemes volt erre áldozni az őszi szünetet!

Második utazás - programterv

| Módosítva: 2018. október. 03., szerda - 23:10:13

A programterv megtekinthető ITT.

Második utazás

| Módosítva: 2018. október. 03., szerda - 23:10:13

Testvériskolai látogatás a Fasorban

Március 27-én érkeztek meg Budapestre a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjai, hogy a Határtalanul! program keretében látogatást tegyenek a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban.
A testvériskolai kapcsolat 2011-re nyúlik vissza, a kezdeti kiscsoportos látogatás időtartama az évek alatt már ötnapossá nőtt. Tavaly a partiumi intézmény fogadta a budapesti fiatalokat, most 23 diák és kísérőtanárai részvételével programok sokasága színesítette a szerdáig tartó együttlétet.  A programfelelős Csordás János fasori történelemtanár, a háttérmunkában és szervezésben Barcsay Zsombor koordinálta a rendezvényeket, a nagykárolyi intézmény oldaláról pedig Mentiu Gabriela tanárnő együttműködésével valósulhatott meg a találkozó. A pénteki iskolánkkal való ismerkedést követően egész napos kirándulás következett Szentendrére, Visegrádra, s a történelmi szempontból szintén nevezetes Székesfehérvárra.
(Norbi) - Szombat délelőtt a kollégiumtól elindultunk, hogy a nagykárolyi diákok is megcsodálhassák hazán egy kis részét. Utunk először Szentendrére, a Skanzenbe vezetett.
Ott körülbelül kettő óra alatt megismerkedhettünk a korhűen berendezett régi házakkal, és a kiállított tárgyakkal. Pár fotó készítés után tovább indultunk utunk második célállomásához, Székesfehérvárhoz. Ott megcsodálhattuk Mátyás király udvarát, és nejének a fürdőjét. Egy idegenvezető hölgy elmesélte az adott termek és tárgyak történetét, valamint az érdekességüket. Ezután beültünk a buszba, és célul vettünk Székesfehérvárt. Utazásunk alatt Barcsay Zsombortól kaptunk egy kisseb idegenvezetést, az épp látottakról. Megérkeztünk Székesfehérvárra, és ott megtekintettük a koronázási templomot. Egy idegenvezető hölgy segítségével megismerhettük a koronázások helyszínét. A fotók készítése után kaptunk egy kis szabadidőt, hogy megismerhessük a város központját. Elindultunk Budapest felé, és a kimerültség ellenére nem alvásba, hanem közös éneklésbe torkollott a visszautunk. Megérkeztünk Budapestre, és búcsút vettünk a nagykárolyiaktól másnap reggelig. 
            - Kedd reggel, az iskolában gyülekeztünk, hogy az előző délutáni betanult műsorunkat
előadhassuk a Sarepta szeretetotthonban. A közlekedési viszontagságok miatt késve érkeztünk meg a szeretetotthonba, ahol az idősek kitartóan, de még annál is nagyobb szeretettel vártak bennünket. Nagy szeretettel előadtuk a műsorunkat, és a nagy meghatódás közepette egy néni mindenkit egy kis igés lappal ajándékozott meg. Mindannyiunk érezte, hogy nagy örömet tudtunk szerezni az időseknek.  

Vasárnap táncházzal zárult a hétvége. A hétfői nap különlegességei közé tartozott, hogy a nagykárolyi diákok közös faültetéssel erősítették meg a testvéri kapcsolatot.
Az udvaron elültetett magnólia választása nem véletlen, hiszen az Elméleti Líceum bejáratánál is ezek a fák sorakoznak. „A testvériskolai kapcsolat […] a magnóliához hasonlóan több gondoskodást igényel. Csak akkor maradhat fent, ha együtt gondoskodunk róla, ha a fasori és nagykárolyi diákok, tanárok azonos szorgalommal, lelkesedéssel ápoljuk a kapcsolatunkat. A fa a fejlődését szimbolizálja, a közös jövőt, a jövendő nemzedéket, a nemzedékben való hitet.”- hangzott az ültetést megelőző köszöntő beszédben.
    A nagykárolyi és fasori kapcsolat szimbóluma a fa: bizalom a jövő nemzedékében, a magyarság egységében, összefogásában, megmaradásában.
                                        Cziczka Katalin és Bánszky Norbert ( Fasori diák)
 

Határtalanul - összefoglaló

| Módosítva: 2018. október. 03., szerda - 23:10:13

Az összefoglaló videó itt megtekinthető!

Hasznos linkek

Események