Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
E-mail: [|]

Bővebben...

Partnereink

Nürnbergi diákcsere 2018-19

| Módosítva: 2019. szeptember. 17., kedd - 11:19:35

2019 Nürnberg csereprogram (THE MOVIE)
2001 Űrodisszea? Senki? ok.

Úgy tudom, hogy normálisan ősszel szoktak a német cserediákok Budapestre jönni, de idén tavasszal jöttek. Szóval sokkal közelebbi volt a két találkozás, és ez talán könnyített kicsit a dolgunkon, mivel a mi nürnbergi utunkra is tavasszal került sor. Én úgy mentem ki, hogy semmit nem tudtam erről a helyről korábbról, azon kívül, hogy kisebb mint Budapest (ami nagyon félrevezető, mert egy elég nagy város kb. 500.000 lakossal). Ám ha te is inkább meglepetésként szeretnéd megélni a programokat, akkor… akkor nem is tudom, most miért olvasol, ne tedd. Ha viszont érdekel egy kis bemutató elöljáróban, hát jó helyre jöttél olvasni. Mármint jó helyen olvasod, amit éppen olvasol… Mindegy.

Először az oda- meg visszaút röviden: hosszú: 7-8 óra, egy átszállással Bécsben. És mielőtt még abban a tévhitben ringatnád magad (mint ahogy én tettem), hogy kabinos kocsik lesznek, hát nem. VISZONT! Van wifi. Olyan youtube-nézős wifi, ami nem szokott magyar vonatokon előfordulni. Max. messengerezős.

Amikor kiértünk, a pályaudvaron vártak ránk. Nem tudok mindenki nevében beszámolni, de az én cserém családja nagyon kedves volt, és maximális pontszámmal értékelhető vendéglátásban részesítettek. Talán kicsit túlzásba is vitték. Legalábbis az elején meg kellett magyaráznom nekik, hogy nem feketelyuk van a gyomromban, és nem bírok ennyit enni. Viszont fontos, hogy rugalmas legyél az elvárásaiddal, mert nem tudhatod, hogy kihez kerülsz, és hogy náluk mik a szokások, mi számít normálisnak, vagy épp mi nem. Azért nem kell túlstresszelni az egészet. Ők is csak emberek.

Na, de ami valószínűleg érdekel is, és már viszket a szemed, hogy elolvashasd, Nürnberg: egy elég nagy város szerintem. Még metrói is vannak. Amit biztosan meg fogtok látogatni, ha mész (legalább 1× nagyon ajánlott menni), az a vár, az egyetlen domb tetején, ami Nürnbergben van. Nem akarok túl sok mindent elmondani, úgyhogy szerintem elég annyi, hogy Németországból a németek is csodájára járnak, hogy milyen középkori épületek vannak Nürnbergben. Pedig majdnem az egész várost lebombázták a II. világháborúban.

Ennek a bombázásnak persze volt oka, amit részletesebben megtudhatsz, ha elmész, mert valószínűleg a „DokuZentrum”-ot is meg fogjátok látogatni. A többség nem igazán volt oda az egészért, de szerintem érdekes volt. És a félkész birodalmi kongresszusi központ (Kongresshalle), ami így is 39 méter magas (pedig 70-re tervezték), szerintem mindenkit lenyűgözött (Hitler volt az, aki vagyonokat ölt abba, hogy menőzhessen a monumentalista óriásépületeivel). Szóval igen. Itt lett volna a Német Nemzetiszocialista Párt központja, de a felét se tudták felépíteni, mert annyira sokba került volna (és ez nem csak a kongresszusi központot jelenti, van itt még pár másik épület is).

Ha ez túl sok történelemnek tűnik, akkor ezt biztos szeretni fogod, mert… Mert ez is történelmi. Mindenki szereti a német történelmet, am I right guys? Right? Szóval, volt még a Dürer Haus is, amit meglátogattunk, Dürer ugye egy híres, ráadásul magyar származású festő volt (Ajtósi Dürer), olyan híres, hogy biztos teljesen fölösleges említenem ezt, mert mind tudjátok, ki volt. Amúgy az idegenvezetés frenetikus volt. De tényleg, 95% garancia van rá, hogy meglep majd, és tetszeni fog. A végén még szuper bonusz extra ajándék képeslapot is kapsz… Na jó, befejeztem.

És, hogy tökéletes összhang legyen a programok közt, a negyedik is tört… Ja, nem, az az Állatkert. Nagyon jó állatkertjük van. Nekem elég rossz kedvem volt, amikor odamentünk, ÉS nem szeretem az állatkerteket, de tényleg jobb lett a hangulatom, ahogy a kanyargós, virágzó fákkal körbevett kis utakon sétálgattam, és különböző állatokat nézegettem meg. A vízimadaraknak pl. van egy óriás tavuk, sőt, még a szuperritka, kihaló félben lévő baromfiak közül is sikerült néhány példányt beszerezniük: ismerd meg a kakast! Meg van egy fergeteges delfin show is.

Viszont van egy ötödik program is, ami nem kötelező, de nagyon ajánlott, úgy hívják, hogy HáromEmeletesKönyesboltAVárosKözepénValaholKérdezzétekMegTanárnőtHogyHol, és egyértelműen az a legjobb hely egész Nürnbergben.

Mi ezeken a programokon vettünk részt, és remélem, hogy nem a levegőbe beszélek, amikor azt mondom, hogy ti is ezeken fogtok részt venni. Mert különben az egészet fölöslegesen írtam. Oh, és a legfontosabb dolog: szóval, a németek nem két kilométerre élnek tőlünk, és kicsit más a kultúrájuk. Pl.: nem nagy ebédet esznek, hanem nagy vacsorát, náluk a víz gyakran buborékos vizet jelent, és alapvetően nem barack, eper, vagy szilva gyümölcsleveket találsz, hanem papaya, rebarbara, meg… meeeeeeg alma… asszem az nálunk is van. És állítólag a tisztálkodási szokásaik is eltérnek a mieinktől. De én semmi kivetnivalót nem találtam az én cserémben ebből a szempontból. Lehet, hogy szerencsés voltam, lehet, a többiek voltak erre túl érzékenyek. Ja, és az iskolájuk nagyon NAGYON nagy. Valami 2000-ren járnak oda? Lehet, hogy többen. Ha ezt mind elolvastad, akkor gratulálok, megkapod a „Fasori Hírmondó reader wood-division” medált. Ja és amúgy én úgy voltam végig kint, hogy nem tudtam németül. A csapat fele angolos volt. Úgyhogy jelentkezz nyugodtan akkor is, ha a német csak a második nyelved, vagy egyáltalán nem tudsz németül.

 

Yours truly, Hargitai Csongor

 

 

Események

Hasznos linkek