Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
E-mail: [|]

Bővebben...

Partnereink

A Marstól a Városligeten át a Hebridákig

A Marstól a Városligeten át a Hebridákig
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézete a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziummal karöltve a 2012-2013-as tanévben „A Marstól a Városligeten át a Hebridákig” címmel 5 foglalkozásból álló, új szempontú, új megközelítésű, részben szabadégi, részben az Evangélikus Gimnáziumban lebonyolítandó, egyenként kb. 90 perces földrajzórákat tart, amelyekkel igyekszik felkelteni a diákok érdeklődését a földtudományok és általában is a természettudományok iránt. Ennek első programjaként a tavalyi év decemberében került sor a Mars mesék című előadásra.
A sorozat folytatásaként 2013. március 13-án, szerdán 14.30 órakor az Evangélikus Gimnázium természettudományi előadójában Szabó Gábor földrajz és ének-zene szakos frissen végzett tanár fog beszélni a földtudományok és a zene kapcsolatáról Zene a földrajzban földrajz a zenében címmel. Tudomány és művészet két, látszólag egymástól távol álló terület, mégis számos közös pont, összekapcsolódás van a kettő között, hiszen a természeti és társadalmi környezet, amelyek a földrajztudomány fő vizsgálati területei már évszázadok óta megihletik a művészeket; a program célja, hogy az ilyen összefonódásokat, kapcsolódásokat egy rendhagyó földrajzóra keretében sok képpel és zenével bemutassa.
A további rendezvényeket illetően a tervezett programok az alábbiak:
- 2013. április 17. 14.30: Földrajzi szimulációk az oktatásban: célja, hogy a tanulók néhány egyszerű földrajzi szimuláció segítségével választ találjanak a természet jelenségeinek okaira, valamint folyamatos kutatás, felfedezés és kísérletezés során maguktól alakítsák ki meg a természetről alkotott képüket.
- 2013. május 8. szerda; találkozó 14.30-kor az Evangélikus Gimnázium földszintjén: Rendhagyó terepi földrajzóra a Városligetben. A diákok játékos feladatok, régi térképek, fényképek segítségével ismerkedhetnek meg a környék földtani, földtörténeti, kultúrtörténeti múltjával, érdekességeivel, többek között a Széchenyi-fürdő termálvizének eredetével, a Városliget természeti és kulturális értékeivel, és kísérletet tehetnek a közpark természetességének megmérésére.

- 2013. május 29. szerda: A magyar agyközpont az egykori Duna-mederben: a diákok az ELTE Lágymányosi épületegyüttese és az Inforpark és területén végeznek megfigyeléseket és ismerkednek meg új módszerekkel, mint pl. GPS-es helymeghatározás és kincskeresés (geocaching), különböző méréseket és anyagvizsgálatokat végeznek, és mindezt feladatlapos feldolgozás keretében összegzik. (A találkozó helyszínéről és időpontjáról később küldünk tájékoztatást).


 

Események

Hasznos linkek