Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
E-mail: [|]

BÅ‘vebben...

Partnereink

Erasmus + program befejező állomása Portugáliában 2022 áprilisában.

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

Erasmus + Portugália


Idén áprilisban, az Erasmus+ cserediák program keretein belül, lehetÅ‘ségem volt ellátogatni Santa
Maria da Feira-ba, ahol csodálatos hat napot tölthettem el nyolc diáktársammal, négy
kísérÅ‘tanárommal és másik hat ország delegációjával. Új embereket ismertem meg, belekóstoltam a
portugál kultúrába, és persze most már azt is kijelenthetem, hogy jól informált vagyok a Slow Food
mozgalmat illetÅ‘en, ami a programunk alappilléreként szolgált. p
HétfÅ‘n két csapatban indultunk el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi RepülÅ‘térrÅ‘l. Egy kölni, illetve
marseilles-i átszállás után már Portóban vártuk a litván diákokat, akikkel együtt érkeztünk meg Santa
Maria da Feira-ba. Elfoglaltuk hotelszobáinkat, majd egy, az egyik helyi éterem által elkészített,
vacsorával zártuk a napot. p
Kedden ellátogattunk az Escola Secundária de Santa Maria Feira-ba, ahol lehetÅ‘ségünk nyílt
bemutatni a programra készített munkáink egy részét. Az elÅ‘adások sokszínűek, figyelemre méltóak
és informatívak voltak, mindegyik érdekes témát foglalt magába. Ezt követÅ‘en elindultunk felfedezni
a várost; felsétáltunk a Castelo da Feira-hoz, ami az ország középkori katonai építészetének egyik
legjelentÅ‘sebb példája, amelyben a középkorban használt védelmi elemek széles skálája jelenik meg.
Betekintést nyerhettünk egy barokk templom (Igreja da Misericórdia) falai közé, ami ma már
kulturális központként is működik. Délutánjaink nagy része teljesen szabad volt, így alkalmunk volt
jobban megismerni egymást, és közösen élvezni a Portugáliában töltött napokat.
p
Szerdán Porto csodaszép belvárosában barangoltunk, ahol a házigazdáink részletes bemutatást
tartottak a város egyes épületeirÅ‘l. Az Escola de Hotelaria e Turismo do Porto jóvoltából
megismerkedtünk a turizmus és vendéglátás rejtelmeivel, és az ottani diákoknak köszönhetÅ‘en
közösen fogyasztottuk el az ebédet. p
Csütörtökön az úti cél az óceánpart volt. A röplabda meccsek, focimérkÅ‘zések és közös játékok
örömeit csak még élvezetesebbé varázsolta a hullámok jellegzetes, megnyugtató hangja, a csodaszép
napsütés és a végeláthatatlan Atlanti-óceán. A francia cserediákok búcsúestéje erre a napra esett,
így, a portugál koordinátoroknak köszönhetÅ‘en, volt alkalmunk még egy, mindenki számára
emlékezetes estét együtt tölteni.
Péntek délelÅ‘tt a még be nem mutatott munkáké volt a fÅ‘szerep. Volt szó a Slow Food mozgalomról,
Santa Maria da Feira-ról, mint az UNESCO Kreatív Városok Hálózata program résztvevÅ‘jérÅ‘l, és a
közösen készített társasjátékot is kipróbáltuk. Este fényűzÅ‘ vacsorával vártak minket, ami mindenki
elképzeléseit felülmúlta. Az est folyamán alkalmunk volt az olaszokkal énekelni, litván néptáncot
tanulni, és portugál indulót hallgatni. A pénteki búcsúvacsora méltó megkoronázásként szolgált, és
csodást lezárást nyújtott az elmúlt hétnek. Szombat hajnalban elbúcsúztunk az olasz és litván
diákoktól, akik elhagyták Portugáliát, így az utolsó napon már csak a német és magyar tanulók és
kísérÅ‘ik élvezhették Santa Maria da Feira varázsát. Utoljára körbejártuk a már ismerÅ‘ssé vált
városrészt, megebédeltünk, majd elindultunk a reptérre. Az utazás este ért véget, amikor a
repülÅ‘gép landolt Magyarországon.
A Portugáliában töltött hét felejthetetlen élményekkel ajándékozott meg mindannyiunkat.
Szeretnénk megköszönni a szervezést és a lehetÅ‘séget Szathmáry Adrienn és Fabiny Katalin
tanárnÅ‘knek, illetve Gianone Kinga és Valló Eszter tanárnÅ‘knek a kísérést.

Szigetvári Lili 10.a

 

Erasmus + program, Bergamo, Olaszország 2022 februárjában.

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

Erasmus + Bergamo


Idén februárban végre sor kerülhetett a 2019-ben, 6 ország részvételével indult Erasmus
program folytatására, mely 3 évvel ezelÅ‘tt éppen Bergamoban, a járvány kirobbanásának
helyszínén került volna megrendezésre. A találkozóra szigorú járványügyi intézkedések
betartása mellett került sor 5 végzÅ‘s diák és két kísérÅ‘ tanár részvételével. Az Erasmus
program fÅ‘ témája az egészséges étkezés és életmód volt, melynek logóját egy verseny
keretében a résztvevÅ‘ országok diákjai választották ki. Végül a legtöbb szavazatot a portugál
logó kapta, de a mi tervünkre is számos szavazat érkezett, így a 3. helyet szereztük meg
versenyben.
A számos izgalmas program közül az elsÅ‘, igen mozgalmas napunkat mutatjuk be Vécsey
Réka tollából.

Szathmáry Adrienn

2. nap, hétfÅ‘


ElsÅ‘ teljes napunk, azaz a hétfÅ‘ igencsak korai keléssel indult. A fáradt, nyűgös kedvünket
azonban feldobták a hostel dolgozói, akik ínycsiklandó reggelit készítettek számunkra a
földszinti étteremben. Igazi olasz sonka, friss zsemle, lekvár, narancslé és tea várt ránk az
asztalon. Nem meglepÅ‘ módon mi, a magyar csapat érkeztünk meg a legkésÅ‘bb, a többiek,
akiket az elÅ‘zÅ‘ nap már megismerhettünk, szinte már befejezték az étkezést, mire mi
nekikezdtünk a reggelinek. :D
Miután jóllaktunk, indulhattunk is sietve a buszhoz, ami néhány utcányira várakozott az
Erasmusos csapatra. A közel egyórás buszút jókedvűen telt el, közben gyönyörű tájakat
csodálhattunk meg az ablakból. Megérkeztünk a Ferdy Farmra, mely egy fiatal házaspár
vállalkozása, akik egyébként igen híresek a social media-ban, szinte minden mozzanatról,
ami velük történik, készül az insta story.
Egy rövid ismerkedést követÅ‘en utunk a hatalmas farmon elÅ‘ször a sajtüzembe vezetett,
ahol a méretes sajtgurigákat gyártják. Fontos kiemelni, hogy itt minden helyben készül, az
alapanyagok is mind a farmról származnak.
Ezután felmentünk egy terembe, ahol mindenki helyet foglalt, majd megkezdÅ‘dhetett a
sajtkóstolás. 4-5 különféle sajtot kínáltak számunkra. Mindegyik különleges volt és egy kicsit
más, mint amit itthon a közértben megvásárolhatunk, de nagyon ízletesek! Majd ezt
követÅ‘en mindenki kapott egy kis csomagot, melyben szendvics, üdítÅ‘, gyümölcs és egy kis
édesség is lapult, amit az olasz diákok és szüleik készítettek össze számunkra.
KésÅ‘bb volt egy kis szabadidÅ‘nk, mindenki felfedezhette egyedül, vagy akár kis
csoportokban a farmot. Láttunk lovakat, teheneket, kecskéket, kutyát, macskát. A hangulat
mesés volt, az idÅ‘járás kifogástalan, a táj szépségét pedig nehéz lenne szavakba önteni.
Nem sokkal késÅ‘bb részt vehettünk egy workshopon, amelyen saját magunk is
kipróbálhattuk a sajtkészítést. Ezt követÅ‘en a program sajnos véget ért, de nem keseredtünk
el, hiszen a következÅ‘ úticél San Pellegrino volt, egy igazán különleges városka az olasz
Alpok szívében. Sétáltunk egyet a városban, majd beültünk egy helyi kis cukrászdába
megkóstolni Lombardia egyik nevezetes süteményét.
Mikor már a Nap is kezdett lemenni, mi is hazafelé vettük az irányt. Bergamoba visszatérve
este még volt egy kis szabadidÅ‘nk, amikor el tudtunk menni nézelÅ‘dni a sétálóutcára, ami
szerencsére csak 3 perc sétányira volt a szállásunktól.
A vacsorát, amit korábban egy jókora választékból tudtuk kiválasztani, a hostelban
fogyasztottuk el, így még a válogatósak sem maradtak éhen. A legtöbben lasagnet, illetve
pizzát választottak.
Ezután természetesen már mindenki kimerült, hamar álomba is szenderültünk az
eseménydús nap után.

Vécsey Réka 12.c

Erasmus+ program 2019.Å‘sz-2021. Å‘sz

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

Erasmus+ program 2019.Å‘sz-2021. Å‘sz

2019 októberétÅ‘l egy újabb Erasmus+ projektmunkában vesz részt a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium. A projekt témája az egészséges és fenntartható étkezés, illetve életmód. Célunk, hogy a kétéves együttműködés során az iskola diákjai nagyobb betekintést nyerjenek a témába, ami reményeink szerint jótékony hatással lesz tanulóink, és családjaik szokásaira. A projektben öt külföldi iskolával dolgozunk együtt, és öt konferencia során próbálunk behatóan foglalkozni azzal, hogy hogyan tudunk nemcsak arra odafigyelni, hogy minél egészségesebb, és tápanyagban gazdag élelmiszert fogyasszunk, de arra is, hogy eközben tudatosan védjük a környezetünket is. Az öt konferencián országonként kb. 7 tanuló vesz részt az Erasmus+ pályázatnak köszönhetÅ‘en, és összesen 30 diák vesz részt aktívan a projektben, melynek során felkészülnek a következÅ‘ konferenciára elÅ‘re meghatározott témakörökbÅ‘l.

Fontos része a programnak, hogy ne csak azokhoz a diákokhoz jusson el az üzenet, akik az egyes konferenciákon részt vesznek, hanem az egész iskola tanulóihoz is. Ehhez az osztályfÅ‘nökök együttműködése elengedhetetlen, akik egy-egy osztályfÅ‘nöki órát áldoznak a konferenciák anyagának megbeszélésére.

Az elsÅ‘ programhétnek iskolánk adott helyszínt, melyrÅ‘l egy rövid leírást az alábbiakban olvashatnak.

1. konferencia:  2019. november 4-8. Budapest:

Vizsgált témakörök:

a) tápérték leolvasása csomagolt élelmiszerrÅ‘l

b) táplálkozási piramis és az étkezés hatása a környezetre

c) vásárlási szokások: hogyan vásároljunk környezettudatosan

d) látogatás egy helyi termelÅ‘höz

ElÅ‘ször is nagyon nagy hálával tartozunk a fogadócsaládoknak, akik összesen 39 külföldi diákot fogadtak be családjukba egy hétre, és gondoskodtak arról, hogy a diákok otthon érezzék magukat, és egyben Budapestet, és a magyar szokásokat is minél jobban megismerhessék.

A hétfÅ‘i nap az ismerkedéssel kezdÅ‘dött, majd kis csoportokban dolgoztak együtt a diákok, ami lehetÅ‘séget nyújtott számukra arra is, hogy oldottabb hangulatban, az angol nyelvet használva próbálják felállítani a helyes sorrendet a táplálék piramisban, illetve a fordított piramisban is, ami az egyes ételek elÅ‘állításának környezeti hatásával foglalkozott. Beszélgettek vásárlási szokásokról, és az egyes országok iskolai ebédjére vonatkozó szokásaikról, és arról ötleteltek, hogy milyen rendszert lehetne arra kialakítani, hogy mind az egyéni vásárlásban, mind az iskolai étkezés során a környezettudatosság és az egészséges táplálkozás legyen a fÅ‘ irányelv.

A keddi napon a diákok elÅ‘adást hallgattak arról, hogy hogyan érdemes a csomagoláson levÅ‘ tápértéktáblázatot értelmezni, és mire kell figyelni, hogy egészségtudatosabban válasszanak a csomagolt étel vásárlása során. Ezután került sor az ételkóstolóra. Az ételkóstolás célja az volt, hogy a résztvevÅ‘k összehasonlíthassák a bolti és a házi készítésű verzióját bizonyos élelmiszereknek, majd szavazzanak arról, hogy melyik ízlett számukra jobban. Számomra meglepÅ‘ volt, hogy egy kivételével (házi sütésű kenyér) mindig a bolti áru bizonyult a többségnek finomabbnak.

A szerdai napon Mányra látogattak el a külföldi vendégek, ahol Nagy Zsuzsa vezette körbe a társaságot, és adott számukra betekintést a sajtkészítésbe.

Az utolsó nap pedig inkább a szabadban zajlott, és Budapest körbejárása, a Parlament megtekintése volt a program.

Az Å‘szi konferencia alkalmával már harmadszorra jártak nálunk a külföldi partneriskolák diákjai és tanárai, mivel az együttműködés több mint 5 évre tekint vissza. Mindig örömmel találkozunk újra, és diákjaink számára nagyszerű lehetÅ‘séget nyújt az Erasmus+ program arra, hogy hasonló korú külföldi tanulókkal kössenek barátságot, miközben a program oktatói célja is megvalósul.

A következÅ‘ programra már készülünk a 11/A-sokkal, ami márciusban lesz Bergamo-ban!

Tóth Lilla

Erasmus+ koordinátor

kisokos hazánkba bevándorló diákok számára

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

A két éves együttműködésünk egyik eredménye a hazánkba bevándorló diákok számára írt kisokos, ami segítséget próbál nyújtani számukra  beilleszkedésben.

Bordeaux, Franciaország 2018. május 28.- június 2.

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

6. konferencia- Bordeaux, Franciaország 2018. május 28.- június 2.

Közös munkánk végsÅ‘ állomása Franciaországban került megrendezésre, ahol három kilencedikes és három tizenegyedikes diák képviselte iskolánkat. Bár a hajnali repülÅ‘út kimerítÅ‘ volt, a város történelmi helyszíneinek megtekintése kárpótolt minket a korai kellemetlenségekért. A francia tanárok és cserediákjaik lelkesen fogadtak minket. Napközben általában valamilyen turisztikai látványosságot néztünk meg a diákokkal, az este pedig a francia cserediákok szervezésében történt. Diákjaink élvezték a francia nyelvhasználat lehetÅ‘ségét, és a kulturális különbségek, érdekességek megtapasztalását. Jártunk a tengerparton, megmásztunk egy homokdűnét, borkóstolón vettünk részt, és ha unatkoztunk volna, csak sétáltunk egyet Bordeaux-ban a folyóparton, vagy megkóstoltunk egy eredeti recept alapján készült macaron-t. A búcsúesten minden ország beszámolt arról, hogy az elmúlt két éves project milyen hatással volt rájuk, milyen önkéntes programokban vettek részt bevándorlókkal, és milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a programok során.

Mind a diákok, mind a tanárok számára megható pillanat volt búcsút inteni egymásnak. A konferencia méltó zárásul szolgált a migrációval foglalkozó konferenciasorozat számára, és mi tanárok reméljük, hogy a jövÅ‘ben egy hasonló program keretén belül újra együtt dolgozhatnak majd.

Erasmus összefoglaló

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

Az Erasmus+ összefoglaló itt olvasható.

erasmus

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

 

2016 szeptemberétÅ‘l iskolánk öt másik nemzetközi iskolával együtt elnyerte az Erasmus+ pályázatát, melynek keretén belül 6 konferencián, hat különbözÅ‘ országban egy ma, jelentÅ‘s, és erÅ‘sen vitatott kérdéskörre kerül a hangsúly, a bevándorlók és a menekültek helyzetérÅ‘l Európában. A résztvevÅ‘ partneriskolák Portugáliából, Olaszországból, Litvániából, Franciaországból, Németországból és Svédországból vannak.  A konferenciák tervezésekor figyelembe vettük, hogy minél szélesebb látókört nyújtsanak a konferenciák témái a diákok számára, hogy nagyobb rálátásuk legyen a migrációt kiváltó okokra, a migrációból adódó nehézségekre, azok lehetséges megoldásaira, valamint a múltban történt hasonló jelentÅ‘ségű vándorlások áttekintésére. Az egyes konferenciákon a nyelvi tagozatos osztályokból kerültek ki az utazó diákok iskolánkból. Minden konferenciának más a témája, és minden eseményre a tanulóknak valamilyen prezentációval kell készülniük. A közel egy hetes együttlét során a tanulóknak lehetÅ‘ségük nyílik egymás prezentációi révén megismerni az egyes országok hozzáállását és helyzetetét a migráció kérdéséhez, műhelymunkák , illetve elÅ‘adások során elmélyülni a témában. De a kintlét nemcsak munkával telik, délután alkalom nyílik a turisztikai, és a külföldi diákok által szervezett programokara. Az utazás költségeit az Erasmus+ pályázat fedezi, a tanulók szállását pedig külföldi diáktársaik biztosítják számukra, így még akár barátságok is szövÅ‘dhetnek.

Az alábbi linken elérhetÅ‘ a program során létrehozott honlap és az egyes országok prezentációi, köztük a magyaroké is. A bal oldalon a különbözÅ‘ országokból létrejött találkozókra kattintva elérhetÅ‘ek a készült anyagok.

http://www.we-make-integration.eu/index.php/en/home

Események

Hasznos linkek